Terezka

Vážení přátelé, golfistky a golfisté, kamarádi blízcí i vzdálení, známí i neznámí. Ti, kteří s námi již v minulých letech naši Tour hráli, ale i ti právě příchozí. Chtěli bychom Vám na pár řádcích níže popsat těžký příběh jedné rodiny, táty s mámou a dvou synů, kteří se společně těšili na sestřičku, která doplní jejich dny o růžové mašličky a holčičí úsměv.

Rádi bychom Vám vyprávěli o šťastném narození očekávaného zázraku tak, jak jej zná většina z nás ze svých rodin. V našem příběhu se to bohužel nestalo. Už v době těhotenství maminky byl při závažných potížích konstatován potrat, dětátko mělo zemřít. A co se pak stalo? Holčička odejít nechtěla a zázrakem, kterému ani lékaři neumějí úplně uvěřit, se udržela při životě a svou cestu na svět si vybojovala.

A tak přišla ta chvíle, kdy se měla opravdu narodit, po řádných 9 měsících čekání šťastného i trochu s obavami. Porod od první chvíle běžel komplikovaně, dramaticky a ohrožoval jak život maminky, tak i té malé princezny, na kterou se všichni tak těšili.

Z přirozeného porodu se nakonec stal kvapný císařský řez a jak se později ukázalo, přišel pozdě. Holčička, Terezka, se narodila už skoro za hranicí přežití. Přesto se nevzdala ona, lékaři a ani to štěstí, které se jí od začátku tak pevně drží. Po všech možnostech silné resuscitace, 15 minutách extrémního kříšení, mohli lékaři konstatovat, že Terezka žije.

Další dny byly očistcem pro její maminku i tatínka. Postupně zjišťovali stupeň poškození a vlastně ani dnes, po několika měsících života, zcela přesně nevědí, jak velké poškození je. Od prvních dnů učí malou Terezku jíst, udržet vůbec stravu v bříšku. Dnes už vědí, že Terezka skoro neslyší a její mozek je silně poškozený. Jak moc se uvidí. Terezka absolvuje sezení v hyperbarické komoře, 5 x denně s maminkou rehabilituje, všichni v rodině dělají maximum. Výsledek je nejistý.

Diagnóza je v tuto chvíli dětská mozková obrna a čas ukáže, zda vůbec někdy uslyší, uvidí, bude mluvit, chodit, správně se vyvíjet. Je již potvrzeno, že slyší jen částečně. Proto je nyní tak důležité s Terezkou cvičit, chodit do hyperbarické komory (obnovení odumřelých buněk v mozku), podstoupit lázně, pořídit naslouchátka, postoupit terapii, aby se zmírnily již tak obrovské následky špatného porodu. 

A stejně tak, jako je třeba zajistit všechny druhy dostupné terapie a rehabilitace, je nutné ulevit těžce zkoušené rodině a zlepšit alespoň částečně jejich život. Dosud šťastná rodina pečlivě vychovávala již dva své syny, kteří teď čekají, až maminka s tatínkem budou mít chvilku i na ně. Zvlášť v dnešní složité době si určitě všichni umíme uvědomit, jak náročná zátěž na celé rodině je.

Jsme šťastni, že díky našemu společenství, naší hře, která nám přináší tolik radosti, můžeme i díky velkorysosti vás všech přinést také trochu ulehčení těm, kteří toho štěstí mají ne vlastní vinou méně.

Přátelé, díky za Vaši velkorysost, jste báječní!

Také podporujeme

BONA, o.p.s. je organizace, která podporuje lidi s duševním onemocněním při jejich cestě k opětovnému zařazení do běžné společnosti. Poskytujeme sociální služby v oblasti bydlení a zaměstnávání. V rámci zaměstnávání máme mimo jiné i sklářskou dílnu, která je chráněným pracovištěm. Lidé zde získávají pracovní dovednosti a návyky, učí se sklářskému řemeslu. V dílně pracujeme převážně s tiffany technikou, díky které jsou vyrobeny i trofeje na SEVEN CUP GOLF TOUR.

„V lednu 2018 nás oslovil pan Lubomír Petržela, zda bychom se nechtěli podílet na vytvoření pohárů pro sportovní tour. Byla to pro nás velká výzva a zkusili jsme udělat pár návrhů. Pánové si z návrhů vybrali a nás teď těší milá spolupráce na cenách pro golfové turnaje, které mají přesah a penězi z turnajů pomáhají tam, kde je potřeba. Na golfovou tour vyrobíme dohromady 42 pohárů. Vyrobení jedné ceny nám zabere přes 4 hodiny práce. Dlouho jsme nepracovali na tak velké zakázce. Ceny jsou pro nás výzva. Mimo cen pro jednotlivé turnaje budeme vyrábět i poháry na závěrečné ocenění. Doufáme, že ceny budou potěšením i pro vítěze, kteří si je pak budou odnášet domů a chlubit se svými výsledky.”

Lucie Kohoutková
terapeut chráněného pracoviště Sklářská dílna